Pizza na cienkim cieście

Oczywiście nie ma pizzy bez ciasta.

Ciasto do pizzy to podstawa, więc warto zrobić dobre. Poniżej zamieszczam przepis na pyszne ciasto, z którego wyjdzie nam cienka pizza. 


Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2

Składniki:
400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek


Sposób przyrządzania:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić
wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześœniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubośœci około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz